Interviu

Sorin Marian – Fondator ADCONS,
Timișoara – noiembrie 2017

– Când s-a născut ADCONS, unde și de ce, care a fost activitatea de pornire și dacă se mai regăsește în ADCons azi?

Am înființat oficial Adcons în 2004 cu un obiect de activitate legat de comerț cu materiale pentru construcții, așa era trendul atunci.
Defapt în anul 2006 am înființat atelierul de prelucrări mecanice prin așchiere, începând cu un strung din 1982, o freză din 1980, o mașină de rectificat din 1976, o mașină de debitat din 1992, a caror valoare nu depășea mai mult de 5.000 euro și neoficial, 2006 este anul în care am început activitatea pentru care eram pregătit, pentru care făcusem studiile la Universitatea Politehnica Timișoara ( TCM ). Acesta este anul care pentru mine înseamnă nașterea ADCONS. Am început în chirie la fostul COMAT, iar în 2008 ne-am mutat în Săcălaz, unde am început apoi și activitatea de service auto.

– Câți ați fost la început, si câți mai sunt din ei și azi în firmă?

Am avut la început cinci oameni. Dintre aceștia, doi s-au pensionat între timp, iar unul nu mai este între noi, iar ceilalți doi mai lucreză și azi la mine. Zona Timișoarei a fost întotdeauna o zonă cu forță de muncă mai bine educată; cei 200 de ani sub imperiul Habsburgic se resimt încă în seriozitate, cuvânt respectat și bucuria lucrului bine făcut.
În principiu personalul cu care lucrez azi s-a format de prin anul 2010, și sunt încă cu noi circa 80 la sută. Mie nu îmi place fluctuația la locul de muncă, și de aceea asigur condiții de muncă foarte bune. Confort termic, vestiar cu dușuri, sală de mese, transport, nu au nici o cheltuială în a veni la locul de muncă. Aș vrea să fie ca o mare familie.

– Au existat momente de cotitură ăn acest parcurs, care sunt ele și ce au adus firmei?

După 2008, în anul 2010 a venit criza, vindeam materiale de construcții cam la o treime din cât vindeam înainte, prelucrările mecanice și service-ul erau la început și nu puteam suplini diferența din ele, dar nu m-am oprit. Am marșat pe prelucrări și service iar în 2011 m-am apucat de hala la Dumbrăvița și în 2012 ne-am mutat.
În 2015 am renunțat la service-ul auto din cauza lipsei de personal și a lipsei de seriozitate a acestuia. Așa că m-am hotărat sa dezvolt “strungăria”, îmi place să îi spun așa pe scurt, că până spun atelier de prelucări mecanice prin așchiere… Aveam deja din 2007 două CNC-uri second hand achitate din bani proprii și tot ceea ce am cumpărat ulterior, utilaje noi, au fost numai din capitalul propriu, fără credite, inclusiv hala, deci puteam să mă dezvolt.

– Ați mizat pe tehnologizare, de ce și ce a adus tehnologizarea în dezvoltarea ADCons?

Cum spuneam, m-am hotărât să mă ocup doar de strungărie. Aveam puține mașini noi, CNC-uri second, nu eram competitiv, nu aveam productivitate. Încet, încet, sau cum spunea un contemporan de-al nostru: pas cu pas, am luat CNC-uri noi, am cinci bucăți acum, și alte masini clasice, toate noi. Cel mai vechi utilaj de acum este din anul 2010, cel mai nou din 2016.
Am observat că mai primeam reclamații de la clienți la început privind calitatea, de aceea am achiziționat două aparate de verificat calitatea, unul în 2D și unul pentru măsurarea profilelor curbe și a unghiurilor de la Mitutoyo, foarte scumpe. Am angajat și un om care este doar pe departamentul de calitate. Tot din același considerent și pentru a eficientiza producția și din grijă față de mediu ne-am acreditat ISO pe 9001, 14001, 18001, adică calitate, mediu, sănătate cu cei de la SRAC.

 

 

– Având o echipa de 30 de specialiști azi, ce vă doriți de la ei și cum ii vedeți în viitor?

Ce doresc de la angajați? Dăruire!, și să aibă responsabilitatea și bucuria lucrului bine făcut!
Să-și intrețină locul și utilajul la care lucrează, țin foarte mult la curățenie și ordine. Vorba unui prieten de al meu care venea pe la mine: “Mai, Boss, la tine parcă este o mentenanță permanentă, tot timpul este cineva cu o mătură sau o cârpă în mână “.
Să nu vină la lucru numai pentru că “trebuie”. Să vină și de plăcere.

– Este implicată ADCONS în acțiuni de responsabilitate socială și de ce, ce proiecte vi se par prioritare pentru a fi susținute?

Eu fac parte din Clubul Lions Bastion, l-am ajutat pe prietenul meu Puiu Ilieșu de la Fundația Timișoara ’89 cu multe acțiuni de aprovizionare cu mâncare, i-am facut o grădină de verdețuri ( săpat, greblat, semănat ), avem o acțiune de Crăciun, intitulată Caravana de Crăciun. În 2015 am primit de la Fundație o diplomă Meritul Umanitar pentru activități umanitare și susținerea Fundației Timișoara ’89.
Sunt atâtea poiecte care merită susținute, sunt încă atâtea nevoi sociale unde e binevenit orice ajutor, dar nu poți să te implici în toate. Prin Lions am reușit până acum să ne focalizăm pe acțiuni cu rezultate sociale rapide și prioritare momentului.

– Hobbyuri?

Îmi place sportul, oricare ar fi el, am făcut șase ani de înot, cu rezultate naționale și internaționale, doi ani de polo, cu aceleași rezultate. Am mai făcut performanță în hanbal și baschet.

– Cât este de prezentă familia dumneavoastră în ADCONS și care e suportul pe care îl oferă?

ADCONS a pornit ca o firmă de familie, s-a dezvoltat cu suportul acesteia, capital propriu, etc; dar tot ceea ce facem defapt, este pentru copii. Îmi doresc ca ei să aibă un start mai bun, o viață mai bună decât a noastră.

– Cum vedeți ADCONS peste 2-3 ani, și mai ales cum vedeți compania peste 20, 30, etc,?

În 2, 3 ani doresc să avem mai multe utilaje, să realizăm și alte prelucrări care acum nu putem să le facem, electroeroziune spre exemplu. Aș vrea sa dezvolt partea de automatizări industriale.
Peste 20, 30 de ani? Cu siguranță, alte utilaje mai performante, probabil și alți oameni. Oricât ar evolua tehnologiile, de mecanică va fi mereu nevoie, a fost nevoie în toată istoria cunoscută a civilizației umane, nu cred ca 20-30 de ani sau mai mult, vor aduce schimbări radicale….

– Care este povestea numelui  ADCONS, de unde vine?

ADCONS vine de la numele partenerei mele Adelina, combinat cu Cons de la construct – acesta fiind primul domeniu de activitate la înființare. Între timp, cu diversificarea activității noastre și creșterea cunoscută în domeniul mecanicii, auto; ADCONS a devenit un brand.

Îmi este drag numele ăsta și azi, și indiferent unde ne va duce viitorul și ce activități vom adăuga domeniului nostru, ADCONS va rămâne numele sub care ne vom dezvolta în continuare.